Private Beach Residence Looe

This three storey 1960s property was renovated twice before Camellia began work. It is situated next to the seafront, and is almost built in to a cliff face above the beach.The clients bought the house as a private family holiday home and approached Camellia to project manage the entire renovation of their property and grounds, with future plans for another smaller beach house on the site.

Their vision was a space for large groups of friends and family to stay, as well as hosting large parties. Bespoke wine storage was a must alongside a purpose built bar, with space for a pinball machine and a football table. For relaxation, the clients requested a library space and to reinstate the wood burning fireplace as they planned to spend their first Christmas in the property at the end of 2014. Camellia suggested the reconfiguration of the internal layout to increase the room sizes and maximise available daylight and consequentially the views.

Display more content

The Story

To allow the clients to be the perfect hosts, two en-suite bathrooms were introduced to the top floor to create a total of a five en-suite bedroom property to host a minimum of twelve. All of the original aluminium windows in the property had to be replaced and reconfigured to satisfy fire regulations and to insulate the property, with wooden sliding doors and floor to ceiling windows. The walls of glass facing the seafront act as a sun trap for the entire home – allowing the clients to soak in the beautiful sea views. Camellia wanted to make the most of this offering for them and designed around it.

The interesting architecture meant that Camellia had to install bespoke furniture and storage solutions. Designing around the unusual shapes and structures was a fun challenge that the practice rose to. The space, no matter what the angle, has been utilised to its best and helps the overall design work well and flow fluently. Internally, the colour palette reflects the very blue sea and golden sands of the immediate coastal environment; greys and silvers were also noticed from the surrounding rocks and were selected as part of the property’s scheme. Through the centre of the building tones of golden yellows flow from the main entrance on the top level to the kitchen and living area on the middle level and the sun room on the ground floor. Camellia installed contemporary Italian furniture made with wenge timber which is not often seen or used in the UK – highlighting how original this project is. The bespoke furniture and internal doors were also created in wenge, and the front door finished with an antique brass door handle – the perfect statement to the property’s entrance.

The Result

The team fulfilled the clients’ needs and wishes of having a fun holiday home by the lavish, south coast of Cornwall. Camellia met their brief and design challenges and as a result gave the clients their South West investment that they were looking for. The clients were so pleased with the outcome that Camellia are beginning phase two of the project – the family’s personal beach house.

Camellia Interiors | Shortlisted at the International Design and Architecture AwardsAWARDS

The project has been shortlisted in four separate categories of design et al‘s prestigious International Design and Architecture Awards 2015 competition and Elaine Skinner says, “The team is so proud of Camellia’s six shortlistings! It’s great that these projects have been recognised in these prestigious awards.”

Back to projects
© 2018 Camellia Interiors | Terms of Business | Terms and Conditions | Privacy Policy
Close